Blogopmaak

Hoe meet ik nu mijn lichaamsmaten?

Regelmatig krijg ik deze vragen: Is het belangrijk om elke keer mijn maten te meten? Kan ik niet gewoon dezelfde kledingmaat kiezen als die van in de winkel? Hoe meet ik nu mijn eigen maten op?


De maten van zelfgemaakte kleding zijn anders dan die van kleding uit de winkel (= confectiematen). Daarbij kan je je eigen gemaakte kledingstukken niet in verschillende maten passen zoals je kleding in de winkel kan passen. Elke kledingwinkel en elk naaimagazine maakt gebruik van een eigen maattabel. Een maattabel wordt samengesteld uit metingen van duizenden vrouwen. Daarbij passen ze hun maattabel aan om aan de vraag en behoeften van de klant te voldoen, hun doelpubliek. Daarom nemen we telkens onze maten voor we een kledingstuk gaan maken en kunnen we deze aanpassen naar onze maten.


Als je net begint met het naaien van je eigen kleding, kan het misschien een beetje ontmoedigend lijken om je eigen maat te bepalen. Maar je hoeft geen professional te zijn om je eigen maten te nemen! Belangrijk is dat weet hoe je je eigen maten kan vergelijken met het maattabel van het patroon dat je wil gebruiken. Het juist nemen van je maten is belangrijk omdat dit zorgt dat je kledingstuk goed past. Wanneer dit niet klopt, gaat je kledingstuk oncomfortabel zitten of er slordig uitzien. Volg daarom de volgende stappen die ik je geef om je maten juist te nemen, of je nu een beginnende naaister bent of al heel wat ervaring hebt, deze stappen en tips gaan jouw helpen om nauwkeurig en goed passende kledingstukken te maken.



We kunnen het opmeten van je lichaamsmaten verdelen in hoofdmaten en bijmaten.

Hoofdmaten: De hoofdmaten zijn de 3 belangrijkste maten die je moet opmeten bij het kiezen van je maat. Dit zijn

  • de borstomtrek;
  • de lendenomtrek;
  • en de heupomtrek.


Bijmaten: Naast de 3 hoofdmaten zijn er nog een tal van extra maten die je op je lichaam kan opmeten. Deze maten hebben vaak weinig tot geen invloed op het kiezen van de juiste maat, maar wel bij het aanpassen van je patroon. Ik geef je een voorbeeld: Je armlengte, sommige mensen hebben lange armen, andere dan weer korte. Door je armlengte te meten en te vergelijken met het patroon, kom je te weten of je je patroon moet verlengen of verkorten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je kledingstuk af is. Dit kan je ook doen met de lengte van je benen wanneer je een broek of een rok wil maken.


De volgende bijmaten die je kan meten:

  • Lengte van je rug
  • Dijbeenomtrek
  • Kuitomtrek
  • Schouderlengte
  • Polsomtrek
  • Enkelomtrek
  • Totale lengte van je kledingstuk


De stappen die je kan volgen om je eigen kledingmaten op te meten:


Stap 1: Materiaal

Je hebt niet veel nodig om je lichaamsmaten te nemen. Naast een lintmeter heb je enkel een potlood en een maattabel nodig zodat je je maten meteen kan opschrijven.


Tip: Je kan je eigen maten en die van iemand anders handig bijhouden in het onderstaande gratis downloadbare maattabel! (Die vind je op het einde van de blog)

Stap 2: Meet je lichaam


Om je lichaamsmaten te nemen draag je best geen te dikke kleding, sta je mooi recht en hou je adem niet in. Je wilt immers dat je kleidingstuk straks goed past! Werk nauwkeurig en zorg ten alle tijden dat je lintmeter mooi horizontaal blijft. Meet je ook niet te strak op, hou telkens een vinger tussen je lintmeter en je lichaam (zie foto).


Meet devolgende maten op:

1.     Borstomtrek: Meet rond je volste deel van je borst

2.     Lendenomtrek: Meet je smalste deel van je taille

3.     Heupomtrek: meet rond je breedste deel van je heupen


Tip: Meet je je maten op bij jezelf? Sta dan voor een spiegel zodat je goed kan zien of je lintmeter mooi recht om je lichaam is.


Meet vervolgens de bijmaten op indien nodig.

Het opmeten van (v.l.n.r) de borstomtrek, lendenomtrek en heupomtrek. Ik plaats telkens een vinger tussen de pop en de lintmeter.


Stap 3: Vergelijk je maten met die van de maattabel


Elk naaimagazine werkt met een eigen maattabel. Zoek je maattabel in het naaimagazine, meestal vind je alle instructies in het midden van het magazine.

Kies de maten uit die het dichtst bij je eigen metingen aansluiten.


Tip: Wat als je niet in 1 maat valt?


  • Ga je een jurk of een bovenstuk maken? Kies dan de maat waar je je borstomtrek hebt aangeduid. Je kan steeds je kledingstuk verbreden bij je lenden en heupen.
  • Maak je een broek, rok of een ander onderstuk? Kies dan de maat waar je je heupomtrek hebt aangeduid. Je kan het patroon aan de taille/heup steeds versmallen of verbreden.



Stap 4: Het patroon overnemen


Neem alle tekens en lijnen binnen het patroon over. Pas je patroon aan naar jouw maten!


Verbreed of versmal je patroon door van de ene maat naar de andere maat te gaan . Zoek eerst de borsthoogte, de taille en de heup op, duid de punten aan. Verbind dan de punten. Teken vervolgens de lijnen opnieuw, met de correcte gebogen lijnen zoals het patroon.

Voorbeeld afbeelding: Je ziet op bovenstaande afbeelding een bloese met een rode stip op de borsthoogte, de taille en de heupen aangeduid op de maten waarin het model valt. Ze heeft voor haar borstomtrek een maat M, taille S en heupen XL. Daarna worden de stippen verbonden met een lijn. Rond vervolgens de lijnen af volgens het patroon.



Stap 5: Maak je kledingstuk


Maak eventueel eerst een proefmodel in een goedkopere stof alvorens je het in je definitieve stof maakt. Zo kan je nog steeds aanpassingen maken indien nodig.


Tip: Ben je niet zeker of het kledingstuk gaat passen? Teken dan de naadwaarden ruimer, bijvoorbeeld van 1 naar 1,5 cm of 2 cm naadwaarde, zodat je je kledingstuk zeker nog kan verbreden.


Nu je weet hoe je je maten neemt, is het tijd om zelf aan de slag te gaan!


Het meten van je eigen kledingmaten is een belangrijke stap in het maken van je eigen kleding en zal je helpen om ervoor te zorgen dat jouw naaiproject een succes wordt! Daarom geef ik je GRATIS een maattabel cadeau met voldoende ruimte om je maten op te schrijven, extra metingen en nog een extra pagina met een overzicht van maten dat je allemaal kan opmeten op je lichaam om je kledingstuk zo goed mogelijk aan te passen naar jouw lichaam. Dankzij deze GRATIS tempate heb jij steeds al je lichaamsmaten bij de hand bij elk naaiproject!




Kortom, een GRATIS template voor het noteren van maten is een nuttig hulpmiddel

 voor iedereen die graag zelf kleding wil naaien!

Download hier je maattabel



Wil jij graag meer leren over het aanpassen van kledingstukken en naaien?

Volg volg een cursus of kom samen met andere naaien in het naaiatelier!


cursussen Naaiatelier


Kom je liever langs in de winkel? Dat kan ook!

Je vind ons hier:

De winkel

Volg ons op:

door 473481_ateliervana.be 23 januari 2024
Naaien op papier: De eerste stap naar vloeiend naaien!
door 473481_ateliervana.be 6 november 2023
Kennismaking met Anke en Atelier van A
door 473481_ateliervana.be 30 mei 2023
Atelier van A verhuist de winkel online
door 473481_ateliervana.be 27 mei 2023
7 Handige tips voor het succesvol naaien van tricotstoffen
door 473481_ateliervana.be 14 maart 2023
10 stappen voor je start met naaien:
Meer posts
Share by: